Få teksten læst op »

Aktiviteter

På denne side kan du få et overblik over hovedaktiviteterne i projektet Rekreative Ruter.

Aktiviteterne gennemføres i løbet af den 3-årige projektperiode fra 2010 til 2012. Læs mere under beskrivelsen af hver enkelt aktivitet.

Her kan du finde en rapportering af aktiviteter i Østfold fra februar 2011.

Og tilsvarende om aktiviteter i Skåne fra marts 2011.

Ann Sarner

 

Teknik + Naturupplevelser = sant!

Rekreativa Rutter ska förändra vårt sätt att vara i naturen

I 00-talets kölvatten blir alla alltmer uppkopplade samtidigt som kravet på att vi ska vara mobila ökar. Våra smartphones, surfplattor och bärbara datorer finns ständigt med oss och att sitta på ett café som inte erbjuder besökarna gratis WiFi känns i det närmaste förhistoriskt. Men om caféet har en egen app, eller en hemsida där besökarna kan kommentera och betygsätta sin upplevelse, känner vi att de ligger helt rätt i tiden.

Det här är något som Thomas Arnström som jobbar med utvecklingsprojekt på Svalövs kommun, och Leif Wennerberg, näringslivs- och turistchef i Svalöv har fått ta fasta på i sitt senaste projekt - Rekreativa Rutter – där gratis trådlös uppkoppling, användardeltagande, och relevant information ska sammanjämkas med friluftsliv och sköna naturupplevelser.

– Det är ingen som har förstått vilket värde som finns i områden med gratis WiFi ute i det fria. När jag cyklade på Rügen kom jag på några timmar upp i femhundra kronors kostnad genom att använda olika onlinesystem för att komma åt information om platserna jag befann mig på. Det är helt befängt, säger Thomas.

Projektet Rekreativa Rutter syftar till att tillgängliggöra information via gratis WiFi, en hemsida och appar, så att man kan ladda ner informationen till sin smartphone och sedan använda sig av den medan man är offline, till exempel ute på en vandring. Projektet pågår i hela Norden och Thomas och Leif är involverade i den skånska delen, som i första hand riktar in sig på Skåneleden vid Söderåsen, och på Söderslätt.

– Vi är inte så många som bor här på Söderåsen, men vi har mycket att visa upp. 750 000 människor besöker oss varje år men vi når inte ut i det stora informationsbruset. För att synas måste vi hitta en teknik som plockar upp de besökare vi har, menar Thomas, och fortsätter:

– Åttiofem procent av befolkningen bor numera i städer. Den siffran kommer bara att öka. Ska Söderåsen med omnejd bli en hållbar ekonomi måste vi ge besökarna verktygen för att kunna ge sig ut på ett nytt sätt och uppleva nya saker. Idén är alltså att försöka nyttogöra de vandringsleder och cykelleder som finns, så att fler besökare känner till dem, hittar det de behöver, får kontakt med de entreprenörer som finns och får koll på utbudet runtomkring leden.

Hur går man då tillväga? Thomas och Leif kallar det för att "flytta ut stan i naturen" och menar att möjligheten till gratis WiFi är avgörande.

Thomas förklarar:

– Hotspots med fri WiFi måste finnas i anslutning till vandringsleden. Vi kallar dem Gateways. Vi skapar även en gemensam hemsida där besökare kan hitta den relevanta, lokala informationen de är ute efter. Där ska finnas allt: var man kan bo, äta, reparera cykeln eller var det finns kollektivtransport. Dessutom ska det finnas information om evenemang eller sevärdheter, och möjlighet för besökarna att själva lägga till information om sina smultronställen, och betygsätta saker de varit med om eller sett på vägen. Det är alltså ett informationspaket som hela tiden ska växa, genom att användarna själva fyller på.

Praktiskt innebär det här ett samarbete med olika parter, inte minst enskilda näringsidkare. Som nav i hela projektet finns hemsidan och ett par appar.

– Hemsidan är den ultimata Gatewayen. Användaren kan i sin smartphone se en webbadress där det finns info som bland annat ruttbeskrivning av vandringar eller cykling. En mobil guide. Vi samarbetar med Viewranger och Everytrail som är två olika applösningar. De går in i projektet med en gemensam logga och vi står för kvalitetssäkring av den information som lämnas ut till användarna. Viewranger erbjuder väldigt bra kartor där man kan göra guider och stoppa in bilder och vägbeskrivningar. Everytrail lyfter å sin sida in social interaktion, och där kan användaren kommentera rutten och lägga till info och kommentarer. Idag är det populärt att göra en egen app, men i och med att vi undviker det undviker vi också ett underhållsbehov. Den här vägen gör att vi kan fokusera mer på innehåll än teknik, berättar Thomas.

– I det klassiska avsändarläget är sådan här turistinformation väldigt tillrättalagd; vi vill kliva över det och förmedla mer känslor och mer personlighet, tillägger Leif och fortsätter:

– Det ska vara folkbildande och socialt. Man ska få lära sig om landskapet man besöker och få information om kulturarrangemang. Nya upplevelser ska läggas till hela tiden. Tack vare WiFi-punkterna kan man också kolla mail och surfa, eller skypa med en kompis när man ändå är igång. Urvalet av vilken information som visas görs tillsammans med företagarna i området. Det handlar om att få hela det geografiska området att jobba i ett stort nätverk.

– Vi ser det här som en möjlighet att förlänga säsongen och lyfta fram andra saker än att bokskogen slår ut. Göra Söderåsen till ett spännande alternativ året om. Punkterna måste också vara lätta att nå med flera olika transportmedel. Vi jobbar för att få fram kollektivtrafik till en av våra testplatser, en så kallad pilot, med ett par resor per helgdag minst. Vi har en lösning på gång, säger Thomas.

Idéerna bakom projektet började dyka upp redan för fem år sedan, men då fanns inte de tekniska möjligheterna att göra det man ville. Idag är en samarbetsgrupp på över 60 parter från hela Norden involverad, och piloterna är redo att köras igång.

– Nu är det slutsnackat. Vi ska börja leverera. Två piloter ska vara igång innan semestern i år. Leif sköter den ena, som läggs på Turistbyrån i Röstånga och den andra på Klåveröds vandrarhem. Sedan får vi utvärdera. Blir det bra kan man utvidga. Jag kan tänka mig till exempel Knutstorp, busshållplatsen i Kågeröd, och järnvägsstationen i Åstorp som knutpunkter. Det görs två piloter i Svalövs kommun, och fyra eller fem på Söderslätt. Ett förslag till en skylt med en logga som talar om för besökaren på leden att här finns det en Gateway är framtagen, och det ska vara samma logga i hela norden, berättar Thomas.

Vad betyder det här för skåneleden?

– En deleffekt är att den kommer att utvidgas. Åtminstone tar man fram sträckor som kan fungera som en framtida Skåneled och knyter ihop kusten från Malmö förbi Vellinge, till Trelleborg och vidare mot Ystad.

Nils-Arvid Andersson är projektledare i Vellinge kommun och skånsk samordnare för hela projektet, med särskilt ansvar för det mobila informationssystemet, alltså själva apparna. Han menar att det är viktigt att tänka på en bred målgrupp.

– Appens målgrupper måste vara både turister och den befintliga befolkningen. Det ska rikta sig till alla. De två sajter som vi bygger systemet på ger oss sina kartbaserade informationssystem gratis mot att vi fyller dem med innehåll. Vi kliar varandra på ryggen kan man säga. De får mer info i sitt system och vi får deras tekniska utveckling och underhåll gratis. Jag tror att fler kommer att följa efter. Systemet är öppet i bägge ändar. Vilken kommun som helst kan koppla på och fortsätta. Det är en bra start på ett skånskt informationssystem, och vi hoppas att Region Skåne ska nappa på detta och utvidga det, så att det täcker in hela Skåne.

Vad händer just nu?

– Just nu håller vi på att få WiFi-punkterna på plats. Nästan alla punkter har både inomhus- och utomhusmiljö, och vi ska se till att WiFi:t täcker både och, för vandrare går inte efter öppettiderna. Det som sedan återstår för Skånes del är att se till att på ett bra sätt få in intressepunkter och attraktioner i projektets databas, så att de syns på kartan när man använder systemet.

Ann driver Klåveröds Vandrarhem, en av Söderåsens två pilotpunkter.

Ann, vad tycker du om projektet?

– Jag tog över den här verksamheten för två år sedan. Sedan dess har vandrarhemmet växt åt alla håll. Thomas kontaktade mig när de började fila på projektet och ville diskutera Rekreativa Rutter och Gateways. Jag fattade först ingenting, men förstod snabbt att det här var världens chans att bli del av ett system där man kan få ut relevant information till folk, som dessutom kan förlänga säsongen. Rent praktiskt behöver mitt system uppdateras lite. Jag har trådlöst nätverk till gästerna, men det behöver bli kraftfullare. Det får jag hjälp med. Det behövs ingen investering i pengar från min sida. Det jag bidrar med är information, tips och idéer, precis som resten av användarna. Jag ser redan fram emot att vara som en liten turistbyrå, säger hon och skrattar.

Kenneth jobbar på uppdrag av Region Skåne och kallas lite skämtsamt för "Skåneledsmannen".

– Jag är entreprenör i botten, och sysslar med olika saker, men i det här sammanhanget är jag "skåneledare". Jag tycker om att vandra och har knallat runt i Europa i femton års tid. I Sverige behöver vi omvärdera hur vi ser på vandring och friluftsliv, så att vi når ut till nya målgrupper och attraherar 2000-talets människa. Vi har av tradition sett det som lite fostrande och härdande att vara ute: man ska bära mycket och gärna kuckelura i ett vindskydd med ett triangakök. Kommer man ner på kontinenten förstår de inte riktigt det synsättet. Människor idag vill vandra lätt, med mindre utrustning och kunna bo mysigt utmed vägen. Att kombinera friluftslivet med en varm dusch, god mat och något att dricka på kvällen är attraktivt för majoriteten av dagens vandrare. Skåneleden behöver anpassa sig och utvecklas. Att det här projektet har satt igång är precis i linje med det vi vill kunna erbjuda. Visst ska man kunna ha naturupplevelsen och vara avskuren om man vill det, men man ska också kunna ta fram telefonen och skypa med en kompis, eller kolla e-post eller surfa. Det handlar om valfrihet. Vi eldar inte upp vindskydden. Den som vill ge sig ut och vara avskuren kan fortfarande det. Jag ser det här som en manifestation av vår vilja för skåneleden i stort, det har redan börjat generera mycket uppmärksamhet, vilket är väldigt positivt.

Vilken är din uppgift?

Min roll är att vara ett stöd till Region Skåne, med input när det gäller det praktiska kring skåneleden. Jag har använt projektet som en möjlighet att ta fram GPS-filer för hela leden, och har jobbat med att aktivt genomföra en inventering på Söderslätt av leder som är föreslagna av kommunerna. Vi har positionssatt och bedömt kvaliteten på dem. Just här på Söderåsen har vi i samarbete med kommunen korrigerat leddragningen efter att Ann öppnade så att den nu går precis utanför, vilket gör hennes vandrarhem mer tillgängligt för människor som passerar. Det förstärks i sin tur med Gatewayen, som blir en bra ingång till området.

Blir det någon miljöpåverkan?

– Nej, i princip inte. Tekniken som krävs är liten men kraftig och i princip redan befintlig i området. Vi måste bara skylta upp att den finns.

Thomas och Leif, hur ser framtidsplanerna i projektets efterdyningar ut?

– Vi kommer att ta de goda lösningarna och försöka få ut dem ännu bredare, sedan blir det andra projekt som faller in naturligt som nästa steg, till exempel: "Hur får vi ihop personer som Ann med dem som producerar kvalitetsprodukter lokalt, så att de kan konsumera av varandra och på så vis knyta starkare lokala band?" Turister är ju intresserade av det lokala när det gäller mat och hantverk. Det måste vi tillhandahålla. Det här kan bli hur stort som helst!


Du er her: Home Aktiviteter